Bron : www.visitgent.be

Vrijdagavond, 17u00 – Pintje drinken

Zoek een vrij plekje op de Graslei. Geniet van de indrukwekkende (dubbele) middeleeuwse huizenrij en van de gezellige drukte. Hier komt de Gentenaar zijn pintje drinken. Zelf begin je met een Gruut, het enige bier dat op artisanale manier in de stad zèlf wordt gebrouwen.

Vrijdagavond, 19u00 – ‘Arme-mensen-eten’

Vroeger een arme mensenmaaltijd, vandaag de specialiteit bij uitstek. Gentse Waterzooi kan met vis of met kip, soms zelfs vegetarisch – Gent is niet voor niets de Veggiehoofdstad van Europa! 

Vrijdagavond, 21u00 – Uitgelicht

Licht uit, spot aan! Accenten die overdag verborgen blijven, krijgen na valavond plots de aandacht die ze verdienen. Optimaal genieten van Verlicht Gent doe je met de lichtwandeling, verkrijgbaar in het infokantoor van de Dienst Toerisme of hier gratis te downloaden.

Vrijdagavond, 23u00 – De nacht is nog jong

Vrijdagavond afsluiten op de Vrijdagmarkt? Bestel een Kwak in biercafé ‘De Dulle Griet’. Als borg voor het wonderlijke glas verdwijnt je schoen wel tijdelijk in een mandje aan het plafond. Iets verderop gaat het er minder rustig aan toe: op de Vlasmarkt weerklinkt rockmuziek en gaan dj’s door tot in de vroege uurtjes.

Zaterdagochtend, vanaf 8u00 – Vroeg uit de veren

Tijdens het ochtendgloren tussen de vinylplaten snuisteren, een tweedehands jasje passen of het perfecte souvenir scoren? Vroege vogels doen het op de snuffelmarkt Bij Sint-Jacobs. 

Zaterdagochtend, 10u00 – Gravensteen

Het oudste gebouw van Gent is het Gravensteen, de imposante middeleeuwse burcht in het hart van de stad. Een bezoek flitst je terug in de tijd. De harnassen, wapens en foltertuigen doen je huiveren.

Zaterdagochtend, 11u30 – Gentse heerlijkheden

Onder het indrukwekkende houten gewelf van het Groot Vleeshuis kun je alle mogelijke Gentse en Oostvlaamse specialiteiten proeven en kopen. RoomeR is het ideale aperitief. Zoetekauwen kopen cuberdons, wie het liever wat pittiger heeft, kiest voor Tierenteynmosterd aan de overkant van het plein.

Zaterdagmiddag, 12u30 – Slurplunch

Soep is het nieuwe fastfood! Eindeloos gevarieerd, altijd lekker en vooral: gezond! Soep slurpen met zicht op de Leie doe je in de ‘Souplounge’ bij de Vrijdagmarkt. Een appeltje voor de dorst krijg je er gratis bovenop.

Zaterdagnamiddag, 13u00 – Mis de boot niet

Varen bevordert de spijsvertering! Je hebt ze de hele ochtend zien passeren, nu stap je zelf op een bootje. Prima plan, want de allerbeste manier om Gent van de ‘andere’ kant te bekijken. De kapitein vermengt de grote geschiedenis met de kleine, maar sappige anekdote, in een taal naar keuze.

Zaterdagnamiddag, 14u30 – De kunst van het kiezen

De Aanbidding van het Lam Gods is het absolute meesterwerk van de middeleeuwse schilderkunst. Groots in zijn totaliteit, verbluffend in de details. Als je één kunstwerk moet gezien hebben in Gent, dan is het dit altaarstuk van de gebroeders Van Eyck. Maar er valt nog veel meer te bewonderen natuurlijk: Vlaamse (en andere) meesters in het MSK of de hoogtepunten van de aktuele kunst in het S.M.A.K. Het gloednieuwe stadsmuseum STAM vertelt op interactieve manier de geschiedenis van Gent en de Gentenaar.

Zaterdagnamiddag, 16u30 – Nog een paar uren (en euro’s) te besteden

Shoppen in de Veldstraat! Een zijstraatje inslaan en een verborgen boetiekje induiken. Je intuïtie volgen en nog meer typisch Gentse winkeltjes ontdekken in de Koestraat, de Bennesteeg, de Jan Breydel- en de Serpentstraat. Van 1 tot 31 januari en van 1 tot 31 juli profiteer je van de officiële koopjesperiodes.  

Zaterdagavond, 18u00 – Rock’n’roll cuisine

In een avontuurlijke bui? De Flemish Foodies, drie culinaire vrijbuiters die Gent als uitvalsbasis hebben gekozen voor hun respectieve restaurants, tekenen voor een speelse, energieke keuken vol smakelijke verrassingen. En inspireren andere creatieve topchefs tot gelijkaardige initiatieven. J.E.F., De Vitrine, De Superette, Publiek, Vrijmoed, Naturell, Horseele… keuze te over.

Zaterdagavond, 22u00 – Voor jong en oud

Eéntje voor het slapengaan. In het Dreupelkot kun je kiezen uit meer dan 200 (!) soorten jenever. De vanillejenever heeft intussen de wereld veroverd, met de witlofjenever zal het wellicht zo’n vaart niet lopen. Avonturiers verlaten de zaak via de achteringang en komen in het smalste straatje van Gent terecht. Wedden dat je nog niet meteen naar huis/hotel gaat?

Zondagochtend, 10u00 – Flower power

De Gentse zondag begint op de bloemenmarkt. Koffietje, babbeltje, flaneren langs de kleurrijke kramen en eindigen aan de blauwe kiosk voor verse oesters met Champagne, terwijl je plannen maakt voor de rest van de dag.